Zo werkt de behandeling bij een burn out

Zo werkt de behandeling bij een burn out

Wie last heeft van een burn out, doet er goed aan dit te laten behandelen. Burn out klachten kunnen behoorlijk erg worden en het kan ervoor zorgen dat je niet meer kan werken, sporten of zelfs je begeven in sociale situaties. De behandeling burn out is complex, maar ook stapsgewijs.

Wat is een burn out?

Wie last heeft van een burn out, heeft in feite last van zeer overmatige stress. Je lijf kan zich niet goed herstellen van deze stress en daardoor krijg je een burn out. Je kunt het zien alsof je reserves hebt welke bijna of helemaal op zijn. Je geest is uitgeput, maar je lichaam net zo goed. Vaak wordt een burn out veroorzaakt door een situatie op het werk, waarbij je bijvoorbeeld veel te hard werkt of veel te veel. Of je haalt veel ongenoegen uit je werk waardoor het zeer stressvol wordt. Het kan echter ook zo zijn dat je burn out is veroorzaakt door een zware studie, ziekte van een familielid of langdurige zorgen om de financiĆ«le situatie. 

Behandeling burn out

Stappen

Burn out behandelingen gaan vaak uit van drie stappen welke je moet nemen om te herstellen:

  • accepteren en begrijpen
  • onderzoeken
  • oplossingen uitvoeren

In de eerste stap gaat het allemaal om het accepteren dat je een burn out hebt. Iemand met veel stress kan daar namelijk moeite mee hebben. Je wil niet opgeven of stilstaan want dat zie je als falen. Het accepteren en leren begrijpen van je burn out is voor veel mensen de lastigste stap.

Onderzoeken en oplossen

Wanneer je aan jezelf kunt toegeven dat je een burn out hebt, dan begint het volgende deel: onderzoeken waar die burn out vandaan komt. Welke situatie in je leven veroorzaakt deze stress en hoe lang is dat al zo? Pas daarna kun je overgaan op het oplossen van je burn out. Dit kan door veranderingen in je leven aan te brengen maar het kan ook door oefeningen te doen om te leren omgaan met de stress.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *